top of page
  • Szerző képeKerekes Kinga

MI LEHET AZ OKA, HOGY AZ EDZÉSTŐL NEM FEJLŐDSZ, FOGYSZ, ESETLEG MÉG HÍZOL IS?

Nem megfelelő mennyiségű, minőségű alvás.

Feküdj le legkésőbb 22:15-kor! Az éjfél előtti alvás rengeteget számit a regenerációban.


Túl sok és/vagy túl intenzív edzés.

Az edzés is egyfajta stressz! Ha az egésznapi stresszfaktor magas (munkahely, közlekedés, család…stb.) akkor ezeken a napokon egy rövidebb edzést, vagy könnyű/regeneráló zónában történő futást javasolt választani.

Sőt, néha az is előfordulhat, hogy többet ér egy alvás, mint egy edzés.

Amikor nagyon intenzíven edzünk, akkor végsőkig kimerítjük a szénhidrátraktárakat. Edzés után közvetlenül még elvagyunk, sokszor még éhséget sem érzünk, de egy-két óra múlva dühöngő falánkság törhet ránk, hiszen a test könyörög, hogy azonnal, “bármivel” töltsük vissza a raktárakat, és ilyenkor gyakran a szükséges étel sokszorosa kerül elfogyasztásra.


Túl kevés edzés. Ha az edzés terjedelme vagy intenzitása nem vált ki megfelelő ingert, akkor nincs fejlődés.

Állásba fel, kétszer balrakanyarodással járás körbe, indulj!


Túl sok kalóriabevitel.

Ne ess bele abba a hibába, hogy: ,,járok edzeni, bármit megehetek”.


Túl kevés kalóriabevitel.

Gyakori tévút, amikor valaki hirtelen akar fogyni, elkezd rengeteget edzeni és párhuzamosan salátán élni. A szervezet válaszreakciója pedig a vészraktározás lesz. Tervezz időben, nincsenek csodák!


Hormonális egyensúlytalanság.

Az akut fáradtság, az indokolatlan súlygyarapodás, a belső elválasztású mirigyek alulműködésére, kifáradására, hormonális diszfunkcióra is utalhat.

Ha erre gyanakszol, mindenképp vizsgáltasd ki magad. Kezdd egy teljeskörű laborral és egy legalább 3 pontos terheléses vércukorvizsgálattal. És ne a csak a referenciaértékeket nézd az eredményen, mert félrevezethetnek!! Fordulj szakemberhez, aki mélységeiben látja az összefüggéseket!

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page